пятница, 15 апреля 2016 г.

Заповедник "Синевир" и Олеський замок

Вот почти и год прошел,а я так и не дорассказала о нашей прошлогодней,хоть и не долгой,но очень насыщенной поездке по Закарпатью. Первые объекты по ссылкам.
УЖГОРОД,
МУКАЧЕВО-ЧИНАДИЕВО,
ПИЛИПЕЦЬ.
Впечатления уже не так свежи,но воспоминания все так же прекрасны.
Итак,в рамках своей поездки мы посетили:
№1. Заповедник "Синевир" и Реабилитационный центр бурого медведя.
Сайт центра ЗДЕСЬ
Скопировала краткое резюме:
Мета центру – реабілітація особин бурого ведмедя, які зазнали жорстокого поводження, потерпілих від стихійного лиха, утримання конфіскованих тварин, подальша доля яких вирішується в судовому порядку у зв'язку з порушенням законів України, відтворення їх природної популяції, тимчасова перетримка тварин, яких затримано на кордоні через порушення природоохоронного законодавства тощо.

Побудувати реабілітаційний центр для бурих ведмедів вирішено в НПП «Синевир» не випадково, адже ця територія за ландшафтними та кліматичними умовами відповідає природному середовищу їх існування.

Реалізація в НПП «Синевир» проекту щодо бурого ведмедя важлива справа, яка не лише взяла під захист тварин, що зазнали жорсткого поводження, але й сприятиме відтворенню природної популяції, поглибленню досліджень найбільшого хижака України, а також слугуватиме для розвитку природоохоронної, наукової, еколого-освітньої та рекреаційної роботи, що відповідає меті та завданням, які покладені на НПП «Синевир».

Вольєр реабілітаційного центру бурих ведмедів розташовано на ділянці лісу 12 га. У верхній його частині було споруджено 6 кліток та 2 секції дляутримання груп та одиночних тварин різного віку, стану здоров’я,в яких знаходяться басейни і барлоги. Всю територію огороджено електромережею.


Працівники Центру реабілітації бурого ведмедя в НПП «Синевир» спорудили «ігрові конструкції» для пришвидшення адаптації тварин до умов їх утримання. Також проводяться тренінги для того, щоб ведмеді швидше звикали до нових умов життя.

Тут же вы сможете прочесть истории всех медведей,которых забрали,отсудили,спасли,вывезли,да как угодно еще - из рук-лап "старшего брата" и "венца творения природы-человека". После реабилитации,мишек выпускают в природные условия заповедника,где они учатся обустраивать свою новую жизнь по-медвежьи.

Больше всего меня впечатлила история Потапа  и 

Він утримувався в тісній клітці спортивного клубу «Барс», що у Луганську. На шиї у нього був ошийник, який власники наділи на тварину, коли вона була ще малою. Він служив приманкою для мисливських собак. Ведмідь ріс, а ошийник врізався у тіло, від якого зробилася глибока рана. Там не було умов для утримання, тому тварину забрали через суд, а господар заплатив штраф за погане ставлення.


10-ти річний Беня привезений з м. Козятин Вінницької обл. 9 травня 2012 року. Він перебував у пересувному цирку, у поганих умовах. Власники довели тварину до важкого дистрофічного стану, у нього спостерігались хвороби з порушенням обміну речовин. Окрім голодування, ведмедя ставили ще й на розжарену плиту, щоб той почергово перебирав ногами і таким чином вчився танцювати. Після цього лапки у нього були обпечені.

Я сняла небольшое видео,на котором видны клетки-"изоляторы", машина медвежьей "скорой помощи" и периметр,за которым уже настоящий, дикий лес. 

Говорят,что о государстве можно судить по тому,как оно относится к детям,старикам и животным.Мне очень приятно,что в Украине данный центр действует под эгидой Министерства экологии.
К слову, кто захочет помочь жертвам "людской любви" финансово,копирую реквизиты

МФО 312356

Філія Закарпатське обласне АТ «Ощадбанк» м. Ужгород.

Р/р 26009303104790

код ЄДРПОУ 22090601


Громадське об’єднання, Товариство «Синій Вир».
_________________________________________________________________________
№2.Озеро Синевир. 
Что сказать? Оно прекрасно. Это одно из самых красивых мест,которое я когда-либо видела в жизни!В конце апреля прошлого года озеро еще не освободилось ото льда,но,я думаю,это придало ему еще большего очарования в наших глазах. 
Посмотрите видео, послушайте шум горных речушек и обязательно загадайте желание. Оно простое - "весна в Закарпатье". 
_________________________________________________________________________
№ 3. Олеський замок
На обратном пути упросила мужа на часок заехать в Олеський замок. Он находится недалеко от Львова, и вы его уж точно не пропустите. 
Как и большинство средневековых замков он располагается на холме и просматривается со всех сторон.
Лучшее фото можно сделать,если остановитесь возле этого памятника-коня,возвышающегося прямо над проезжей частью. Надеюсь,в рамках декоммунизации спилят только красноармейцев). Уж очень он "готишный"). 
Ну,а вот,собсссно,и ВИД НА ЗАМОК
Сам замок,к сожалению,не такой ухоженный,как Мукачевский или Ужгородский, но не менее живописный. 
Трава была именно такого цвета,я ничего не "фильтровала".
Ну и,я всегда фотографирую информационные щиты,чтобы потом,на досуге,спокойно разбирая фотографии почитать о месте,где побывала. Информацию в звуковом формате практически не запоминаю. Я 100% "визуальщик". Чтобы запомнить,буквы мне надо увидеть). Предлагаю и вам. Оч.удобно).
В Олесько ,к сожалению,мы не успели посетить ни Монастырь ордена капуцинов (картинку взяла ЗДЕСЬ)
ни Костел Пресвятой Троицы. 
Но кто вам мешает это сделать? Место богатое историей и заслуживает более подробного "осмотра". ИНТЕРЕСНАЯ СТАТЬЯ ДЛЯ ЛЮБИТЕЛЕЙ ИСТОРИИ
Вот и все). Извините,что суховато,но,повторюсь, писать нужно "по свежим следам",а не всегда получается.
Удачного дня и хорошего лета. Путешествуйте,познавайте мир,общайтесь с людьми и никакая пропаганда не будет страшна). (Кто о чем, а лысый о расческе))).
Пока!

7 комментариев:

  1. Ура, нарешті я з інтернетом :)

    Дякую тобі за цікавий і, ніде правди діти, довгоочікуваний допис)
    Синевір - диво, я його бачила тільки влітку, інші пори року не менш його прикрашають. І так, той, хто їде машиною/бусом під саме озеро, а не йде стежкою знизу, багато втрачає. Струмки, струмочки, джерела співаюсть на всі голоси. Уявляю, як вони шаленіли навесні!

    Історії ведмедів - просто нема слів... Дякую за реквізити.

    Коня дійсно треба лишити )) Чимось мені нагадав пам"ятник "мирному атому" у Курчатові, РФ, незабутній спогад дитинства ))

    Тепер за нами ще Коростень, до осені є час.

    P.S. +1 лисий з гребінцем: "Любіть Україну!.." - якийсь Вова з Дебальцевого каже.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. "Мирный атом" - тут посередині http://venividi.ru/node/6078
      Красунчик!

      Удалить
    2. Ой,блин! Да уж). Я вот думаю,может скульпторы совецкой эпохи были троллями 80lvl?)

      Удалить
    3. А ти послухай,у відео 3-ому і 4-ому добре чути).

      Удалить
    4. Абіжаєш)) Я слухала, на повну катушку гучність викрутивши! Але все одно наживо ще яскравіше )

      Може троляками, може такий був внутрішній спротив системі (як художники, які після розвалу совка почали малювати зоооовсім інше), але вражають, так :)

      Удалить
  2. Чудова опопвідь, чудові фото і відео. Тре знову їхати.

    ОтветитьУдалить